Nordjysk virksomhed med særligt krav til lærlinge: Skal kunne arbejde under pres fra 25.000 mennesker
De sidste 13 år har Profox haft minimum to lærlinge ad gangen. I løbet af årene har projektchef Martin Krogfelt oplevet, at særligt én faktor spiller ind, hvis man skal skabe grobund for et succesfuldt lærlingeforløb.
Af Pernilla Abildstrup, Journalist, Vigeur
I Svendstrup-virksomheden Profox har de siden 2012 taget et ansvar i at uddanne fremtidens arbejdskraft.
De sidste 13 år har de minimum haft to unge i lære i virksomheden. Blandt andet for at lære om lyd, lys og sceneopsætning.
Det svarer til, at virksomheden har været med til at uddanne cirka lige så mange lærlinge, som de nu er medarbejdere i virksomheden.
Om Profox
I Svenstrup ligger virksomheden Profox, hvor Mikkel Rodkjær er direktør. Han ejer virksomheden sammen med tre venner, Søren Fischer, Christian Bering og Martin Krogfelt.
Profox sælger og installerer AV-udstyr som: store LED-skærme og lydløsninger, men udlejer også højtalere, scener, lys og meget andet, blandt andet til Nibe Festival og Tall Ships Races.
Siden 2019 er virksomheden vokset fra 11 til 42 ansatte, og det årlige resultat er steget fra 855.000 kroner til 4,9 millioner kroner.
I løbet af årene har projektchef Martin Krogfelt oplevet, at særligt én faktor spiller ind, hvis man skal skabe grobund for et succesfuldt lærlingeforløb.
”Det handler ikke om, at vi skal forklare dem, hvad vi har af forventninger til pensum og kendskab til teknik. Men de skal være klar over de krav, vi har til arbejdstider, og hvilket pres de kan blive sat under,” forklarer projektchefen.
Hver gang en person kommer til samtale som lærling i virksomheden, nævner Martin Krogfelt derfor altid arbejdstiderne som det første. Mange af arbejdstiderne ligger nemlig, når vi andre holder fri.
”Så hvis man ikke trives med at arbejde på de tidspunkter, kommer man ikke til at få et godt forløb.”
Dernæst nævner Martin Krogfelt det pres, som følger med branchen.
”Vores branche kræver, at man står klar, når 25.000 mennesker venter på et show. Og det kan man som lærling hos os have en del af ansvaret for – så det kræver, at man kan håndtere at arbejde under den slags pres.”
”Jeg plejer at sammenligne det med at lære at køre bil: Du er ikke en god bilist, når du lige er kommet ud fra køreskolen. Det kræver nogle år på landevejen, før du kan kalde dig selv elitebilist,” siger Martin Krogfelt, projektchef i Profox
Mangel på faglærte
Selvom Martin Krogfelt har haft flere succesfulde forløb med lærlinge, forstår han godt, hvorfor flere virksomheder kan være tilbageholdende med at tage lærlinge ind.
”Jeg kan godt forstå, folk er tilbageholdende. Især i mindre virksomheder. For der er rigtig meget bureaukrati, man skal tage sig af. Og HR-opgaverne i den forbindelse har kun vokset sig større i løbet af de sidste 10 år,” siger projektchefen i Profox.
Ifølge Martin Krogfelt betaler det sig dog at have lærlinge – og det bliver virksomhederne nødt til at indse.
”I stedet for at fokusere på, hvad værdien i at have en lærling er nu-og-her, skal man kigge i den mere langsigtet kikkert – og se på værdien for branchen i årene frem.”